dinsdag 15 juni 2010

Het huis van Jael

Ik wil je de mogelijkheid geven om een blik te werpen in het huis van Jael. Jael is een van de kinderen van Gugma house en afgelopen donderdag ben ik bij hem thuis geweest.

Gebruik je verbeelding, neem één kamer van je eigen huis, ben je student, dan heb je een makkelijke keuze. Gooi alles weg wat je hebt, behalve: één plank, je houten bedbodem, je kookstel, wat oude kleding en vodden en een paar afbeeldingen van Jezus aan het kruis. Nu je toch bijna geen spullen meer hebt, kun je de kamer ook wel halveren. Maak de kamer kleiner tot er vijf vierkante meter over blijft. Gooi de kleding en de vodden op de grond. Sluit vervolgens de stroom af en draai de waterkraan dicht. Vervang drie van je vier muren door bamboe en vervang de vierde door een gordijn te maken van één van je oude vodden. Last van lekkage? Dat heeft Jael ook en het regenseizoen is nog maar net begonnen. Het dak vervang je met golfplaat en de vloer moet je vervangen met bamboe. Het geheel plaats je op palen van een halve meter hoog. Werkt je kooktoestel op gas? Ga hem ruilen voor een kolenvariant, gas is niet te betalen. Als laatste, vraag je oma en je vader bij je te komen wonen.

Zo leeft Jael, en hij is geen uitzondering. Neem bijvoorbeeld het huis van Johny aan de rivier, dat huis was weg. Het was te gevaarlijk. De huizen aan de rivier staan welliswaar op palen, maar de palen zijn maar een meter hoog en bij storm kan het water wel twee meter stijgen. Johny’s huis is verdwenen. Hij woont nu met zijn negen familieleden in de bovenverdieping van een huis. Stel je daar niet teveel bij voor, de benedenverdieping is ongeveer 14 vierkante meter, de bovenverdieping is niet groter.

En dan het huis van Novie, daar ligt een ziek zusje op de grond en verder is er niet veel meer dan een televisie. Of het huis van Fey, dat lijkt op dat van Novie, maar dat staat gewoon op de begane grond. Van een vloer is geen sprake, ze leven op de klei.

Straten, die heb je ook in de buurt van Jael, ze zijn ongeveer zo breed als een brandgang, soms liggen er wat stenen, maar de meeste straten zijn van klei en modder. Er lopen honden en het stinkt er naar pis.

Eerst verbaasde ik mij over hoe onzichtbaar armoede is bij boeren in Claveria. Iedere boer heeft wat land en een huisje, ze kunnen overleven, tot ze ziek worden. Je ziet niet aan ze hoe arm ze zijn. In deze wijk in Cagayan waar Jael woont is armoede wel zichtbaar, armoede valt hier niet te versluieren. De mensen hebben hier niets dan hun drie of vier muren en heel erg veel familie.

2 opmerkingen:

Martine zei

Wow, heftig. Doet me denken aan Belen in Iquitos. Erg levendig beschreven, ik zie het helemaal voor me. Wel heel triest, zo te moeten leven...

Jurjen zei

triest zeg! Je vraagt je af hoe het mogelijk is dat mensen zo leven? En wij in nederland maar klagen over woningnood...